De winkel

Dagwinkel Team

achter v.l.n.r. Carla, Dick, Annie, Loes en Mariëtte.

voor v.l.n.r. Yvanka, Daphne, Pieter Maaike en Adiënne.

De winkel

Dinsdag 1 mei 1923 zag Jacob Kreb het niet meer zitten om verder te gaan met zijn boerderij. Vanaf dat moment begon hij een kruideniers zaakje in Grootschermer.
Jacob en Diewertje Kreb, die toendertijd op de boerderij “Ora et Labora”woonde, zagen door de heersende crisis in de dertiger jaren geen brood meer in het boerenbedrijf en kochten het kruidenierswinkeltje van de heer Jacob Groot, die een kippenbedrijf in Heiloo begon.

Toch was het houden van enkele koeien, naast het winkeltje,

( wit gebouwtje rechts)
in de eerste jaren noodzakelijk daar het voor niemand in die tijd mogelijk was alleen van een klein kruideniersbedrijfje te leven. Zeer velen hadden zelfs een klein winkeltje uit armoede, dus als bijverdienste. Er was er niet één die er een zelfstandig bestaan in had. Welgeteld waren er toendertijd 14 winkeltjes in Grootschermer

De familie Kreb ging er ook een fouragehandel bijhouden. Daar het geheel moeilijk te combineren bleek, werden toch de koeien van de hand gedaan. Het was hard werken en men was doodsbenauwd een klant te verliezen. Dit had tot gevolg dat men ‘s morgens 6 uur uit bed werd gehaald voor een boodschap, en dat men rustig op zondagmorgen petroleum ging halen. Men was gedwongen te helpen, daar men bang was dat men anders naar een ander zou gaan.

De boodschappen werden eerst gevraagd, en daarna rondgebracht. Het rondbrengen gebeurde met een transportfiets. Zelfs de fourage werd in het dorp met de fiets weggebracht. In de buitenwijk had men hiervoor een autootje. Dit zou in het dorp te veel benzine gebruiken, en was de fiets veel goedkoper vervoermiddel.

Jacob Kreb bleek de juiste man op de juiste plaats. Men kon het zo gek niet bedenken of het was in de winkel voorradig. Klompen kostten 50 cent (gulden) per paar. Voor het kopen van die klompen moest men via een “moelijke” trap naar de zolder. Niet eenvoudig voor oudere mensen, maar voor de jeugd was de grote zolder bijzonder aantrekkelijk.

De bruine bonen kostten toendertijd 3 pond voor één kwartje en azijn 13 cent per liter. Ook voor alle benodigheden op agrarisch gebied, zoals zelfs voor koeien en koetouwen, kon men in de winkel terecht.

(v.l.n.r. Jan Kreb, Nel Kreb-Kieft, Diewertje Kreb-Langedijk en Jacob Kreb)

Van de 5 kinderen, kwam de jongste zoon Jan in het bedrijf, die hij na zijn huwelijk met
Nel Kieft, in 1943 overnam. Geleidelijk werd de zaak uitgebreid. De eerste verbouwing had plaats vlak na de oorlog. In 1958 verrees zelfs een heel nieuw pand. Sinds 1969 is er de stap gemaakt naar volledig zelfbediening, zoals we dat nu kennen.

De winkel van Kreb is als enige overgebleven van de 14 winkeltjes in het dorp. Dit alles heeft men kunnen bereiken door volledig inzet van het gehele gezin. Carla (middelste dochter van Jan en Nel) trouwde in 1969 met Dick de Reus. Zij hebben de zaak gerund tot 1996. Vanaf die tijd kwam hun zoon Pieter in de zaak.
Pieter is getrouwd met Adiënne Klaver en tot nu toe hebben zij de touwtjes in handen van de winkel.
Sinds 1 mei 2003 zijn zij met groothandel van Tol in zee gegaan. We gingen verder onder de naam TROEFMARKT.
Vanaf 13 maart 2019 zijn ze Dagwinkel geworden.

ONLINE BESTELLEN?

Klik op het logo: